Lösning

Alla kan lösa Rubiks Kub – du också!

Att lösa Rubiks Kub

Har du försöka lösa kuben i timmar helt utan resultat? Du är inte ensam. Det är inte lätt att “klura ut” hur man ska lösa Rubiks Kub helt på egen hand. Men med lite hjälp om hur man ska tänka och vilka vridningar man ska göra kan faktiskt vem som helst med ett hyfsat minne lösa kuben.

Innan du kan börja imponera på polarna och släkten måste du se till att du äger orginalet av Rubiks Kub och inte en kopia. Med en plastig kopia kan det vara svårt att vrida kuben så som krävs och den kan kärva, falla isär och ställa till bekymmer i allmänhet.

 

Lösning 3×3Rubiks Kub Lösning 3x3x3

Det finns olika Rubiks Kub lösningar, den vanliga nybörjarlösningen tar kanske längst tid men fungerar i alla lägen. Vanligast börjar man med och utgår från lager-för-lager principen. En annan vanlig metod är att lösa ut hörnen först.

En väldigt bra guide till detta har ALEGA Skolmaterial framställt. Detta gäller alltså den traditionella Rubiks Kub 3x3x3.

Rubiks Kub Lösning 3×3 – ALEGA – Tydlig lösning med lager-för-lager.
Rubiks Kub Lösning 3×3 – Svekub – Lösning med hörnen först från Svekub.

 

Lösning 4×4Rubiks Kub Lösning 4x4x4

Det är betydligt svårare att lösa Rubiks Kub 4x4x4 och du bör klara av att lösa 3x3x3 kuben först. Tillvägagångssättet är liknande men en bra bit från exakt. Även här är det lättast och vanligast att man tänker “lager-för-lager”.

Rubiks Kub lösning 4×4 – Svekub – Helt okej guide på svenska från Svekub. Rubiks Kub lösning 4×4 – Speedcubing.com – Mycket bra engelsk guide.

 

Lösning 2×2Rubiks Kub Lösning 2x2x2

Att lösa Rubiks Kub Mini är inte så lätt som man kan tro. Kan du lösa 3x3x3 är det dock inga problem men annars kan det nog bli betydligt klurigare än du kanske först tänkt dig. Världsrekordet på att lösa denna ligger på 0,96 sekunder, träna på!

Rubiks Kub Lösning 2×2 – Youtube – Lösningsvariant visad på Youtube.
Rubiks Kub Lösning 2×2 – Svekub – Nybörjarlösning från Svekub.

 

Grattis du klarade det!

När du äntligen löst din Rubiks Kub kommer du tänka att det faktiskt inte var så svårt ändå. Det är riktigt kul att lösa Rubiks Kub och kom ihåg att lösa den emellanåt och att inte lägga den på hyllan för gott, det är lätt att glömma bort dragen!

Nu när du har klarat en kub kanske det är dags att ge sig på nästa variant? Vilken du än väljer här näst önskar vi på rubikskub.nu dig lycka till!

Problem med att lösa kuben?

Skulle du stöta på problem och inte kan lösa kuben på ett korrekt sätt rekommenderar vi dig att först kontrollera följande:

  • Att kuben är ett original och inte en kopia för att försäkra dig om att kvalitén är bra. De kuber som är listade till höger är äkta original och håller hög kvalité. Köp någon av dem för att vara på den säkra sidan.
  • Att du håller kuben åt rätt håll när du följer anvisade vridningar. Det är lätt att snurra på kuben av misstag, du ska endast vrida och ha samma sida riktad mot dig hela tiden under vridningarnas gång, i alla fall som nybörjare.
  • Att lösningsgången du använder passar din färdighetsnivå. Vi publicerar lösningar riktade mot allt från nybörjare till proffs.