Varianter

Det finns ett flertal olika varainter och former av Rubiks Kub. Den vanligaste, klassiska Rubiks Kub ser du här högst upp till höger och består av 3x3x3 olika mindre kuber.

Rubiks Kub 2x2x2

2x2x2

Den minsta, enklaste och gulligaste kuben av dom alla är uppbyggd i 2 lager. Varje sida pryds av 2×2 stycken mindre kuber vilket resulterar i totalt 8 mini-kuber. Denna lite speciella kub är perfekt för dig som har kämpat med 3x3x3 kuben och tycker den är lite väl klurig.

Det krävs inte många drag för att lösa den här kuben men den är däremot inte så enkel att lösa som det först kanske ser ut! 2×2 kuben är ett måste för alla samlare och fan men fungerar även perfekt att ge bort som present, lite med glimten i ögat. Denna kub är även kallad Rubiks Mini.

3x3x3Rubiks Kub 3x3x3

Detta är den i särklass vanligaste kuben och är den de flesta tänker på när de hör Rubiks Kub. Orginalet Rubiks Kub har alltså 3×3 stycken kuber på varje sida, det vill säga 9 stycken.

Denna klassiska kub har 6 olika sidor och då alltså 6 olika färger. Oftast består kuben av färgerna; vit, blå, grön, röd, gul och orange, men även andra varianter kan förekomma.

4x4x4Rubiks Kub 4x4x4

Det finns även en lite klurigare kub i formatet 4x4x4. Alltså 4 lager och 4×4, dvs 16 kuber på varje sida. Denna kub är betydligt svårare än den klassiska kuben på 3x3x3 och lämpar sig inte jättebra till nybörjare som inte har någon vana sedan tidigare. Precis som 3x3x3 kuben har den här kuben 6 sidor med oftast de färger om beskrevs ovan.

Man får tänka lite annorlunda när man ska lösa en 4x4x4 kub än man kanske är van vid. Det är dock otroligt kul och stimulerande att ge sig på en nivå svårare! Denna kub är även kallad Rubiks Revenge.

5x5x5Rubiks Kub 5x5x5

Det ultimata testet. Den här kuben har ytterliggare ett lager och 5×5, dvs 25 små kuber på varje sida. De små kuberna är också en aning mindre än vanligt för att kubens totala storlek inte ska bli för stor. Annars är Rubiks Kub 5×5 i princip identisk med de kuber beskrivna ovan.

Inte heller denna är riktigt lämpad till nybörjare utan du bör ha klarat åtminstone 3x3x3 utan problem innan du ger dig på denna. Alternativt om du är otroligt klurig och smart! Denna kub är hur som helst en fantastiskt rolig och svår utmaning, den kan sysselsätta dig i dagar!

SpegelkubenRubiks Mirror Cube

Här ser du en mycket annorlunda Rubiks Kub som kallas för Spegelkuben eller Rubiks Mirror Cube. Den är uppbyggd i 3 lager precis som den klassiska Rubiks Kub men skillnaden är att de små kubernas inte är lika stora, alltså inte ens kuber utan egentligen rätblock! Dessutom har inte kuben de 6 olika färgerna som den orginalkuben har utan här täcks kuben av spegel-liknande material.

När denna kub är blandad kan den helt omöjlig ut att lösa, men så är det absolut inte. Spegelkuben löser man på liknande sett som orginalkuben men man får tänka lite annorlunda eftersom färger inte finns på denna.